top of page

Що це? Бакучіол!

Нарешті з'явилася безпечна і комфортна заміна ретинолу і ми зможемо максимально довго залишатися молодими! Якщо ви до цих пір нічого не чули про бакучіол, то ця стаття буде корисна і цікава для вас.

bakuchiol

Щоб розібратися і зрозуміти, почнемо здалеку, з ретинолу - найпотужнішого (з доведеною ефективністю!) антивікового компонента в косметиці. Ретиноли неймовірно ефективні! Вони здатні конвертуватися в ретиноєву кислоту, яка має високу фармакологічну активність. Її молекули проникають через клітинну мембрану в клітинне ядро ​​і за допомогою ретиноїдних рецепторів і складних хімічних процесів активують певні ділянки генів і зупиняють руйнування дермального колагену, підсилюють синтез нового колагену (в першу чергу проколагену I типу). У результаті відбувається істотне епідермальне оновлення, підвищується зволоженість шкіри, зменшується вираженість тонких і середніх зморшок, стимулюється синтез власного колагену, еластину, гіалуронової кислоти і паралельно, якщо вони є, зменшуються висипання і акне.


Все було б чудово, але у ретинолу є істотні недоліки, терпіти які згодні далеко не всі.



Ризики застосування ретинолу


  • Ретинол застосовується, як правило, при жирній, в'януій і грубій шкірі, тому що ретиноєва кислотастоншує верхній шар епідермісу. До того ж, якщо ви хочете використовувати ретинол, то будьте готові перетерпіти процес «ретинізації» - період звикання шкіри до ретинолу, під час якого з'являються лущення, почервоніння, подразнення та сухість. Зазвичай він триває близько чотирьох тижнів. Але часом проходять місяці, а так званий ретиноловий дерматит, сухість та лущення не припиняються і стають постійними супутниками тих, хто використовує ретинол. На жаль, період звикання може і не закінчитися: є типи шкіри, які не приймають ретинол в принципі і незмінно бурхливо реагують на ретиноїди.

  • Крім того, засоби з ретинолом провокують підвищену чутливість до ультрафіолету і є висока ймовірність появи пігментації. Також його не можна використовувати вагітним і годуючим і щоб повністю убезпечити себе, краще утриматися від ретинолу за шість місяців до запланованої вагітності.

  • Існує ще одна проблема засобів з ретинолом - це нестійкість. Для стабілізації ретинолу використовуються сильні консерванти, які самі по собі можуть призводити до негативних реакцій. Найбільш небажані парабени, феноксіетанол (phenoxyethanol), бензоат натрію (sodium benzoate) і бутилгідрокситолуол. Реальні наслідки від наявності високої дози консервантів можуть проявитися там, де їх ніхто не чекає.

  • Оскільки всі ретиноїди відрізняються нестабільністю, засоби з ретинолом рекомендують використовувати виключно ввечері, оскільки ретиноєва кислота може провокувати підвищену світлочутливість.

  • Починають застосовувати засоби з ретинолом з найменшого дозування, щоб за можливості уникнути всіх цих неприємних моментів, дозування збільшують повільно і поступово. Процес займає тривалий період, вимагає регулярності і дотримання всіх запобіжних заходів.


З огляду на всі ці ризики і недоліки ретинолу завжди різними способами шукали заміну і менш подразнюючі аналоги - синтезуючи нові з'єднання і пильно вдивляючись в рослини.


Кілька років тому олію шипшини позиціонували як альтернативу ретинолу, але на жаль, вітамін А з олії шипшини не перетворюється на ретиноєву кислоту, тому його дія обмежується лише антиоксидантним ефектом. Ця олія і без порівняння з ретинолом має масу переваг. У складі олії шипшини є третиноїн (інша форма вітаміну А), за допомогою якого ефективно лікують акне, але це не ретинол. Вміст третиноїну в олії шипшини досить низький, тому не варто очікувати від нього ефектів, близьких до аптечного третиноїну. Але зате використовуючи олію, ви не отримаєте подразнень і це чудовий вибір для підтримки здоров'я і краси шкіри - особливо для тих людей, чия шкіра не переносить ретиноїди.


Нещодавно була синтезована одна з новітніх форм вітаміну А, гранактивний ретиноїд, він же Hydroxypinacolone Retinoate - ефір політрансретиноєвої кислоти. Це потужний компонент зі здатністю напряму зв'язуватися з ретиноєвими рецепторами шкіри, при цьому не викликаючи подразнення. Крім того, це найстабільніша форма, яка менше за інші піддається окисленню. У дослідженнях гранактивний ретиноїд показав вражаючі результати: він прискорює процеси загоєння і стимулює вироблення еластину і колагену. З акне ситуація неоднозначна: ефір має перспективи в цьому напрямку, але наразі мало вивчений.


І ось нещодавно у ретинолу з'явилася прекрасна і багатообіцяюча альтернатива - бакучіол, який прозвали "фіторетинолом" і "рослинним ботоксом".


Що таке бакучіол?


Це відносно нова речовина на косметичному ринку, відомості про ефективність якої були представлені в 2014-му році. Бакучіол отримують з рослинної сировини, з рослини під назвою псоралея. Ніде більше він не міститься. Цей компонент являє собою рослинний екстракт, який отримують із насіння псоралеї, що виростає в Китаї, Індії, на Шрі Ланці. Такий представник флори давно відомий серед цілителів і прихильників аюрведи, носить назви «бакучі», «бабчі». Точна назва речовини - «bakuchiol», що звучить як «бакухіол» або «бакучіол».


Переваги бакучіолу


Дія бакучіолу в шкірних покривах аналогічна ретинолу. Бакучіол поки єдиний рослинний засіб, який, проникаючи в шкіру, діє як ретинол: активізує "ген молодості", зв'язується з розташованими в клітинних мембранах ретиноїдними рецепторами, тим самим запускаючи безліч процесів, які сприяють помітному омолодженню і збереженню молодості дерми. Хоча в структурі схожості з ретинолом немає, але за дією екстракт псоралеї абсолютно ідентичний, він проявляє себе як дієвий антиейдж-компонент.


Корисно знати! Бакучіол, на відміну від ретинолу, прекрасно поєднується з іншими активними компонентами, такими як ретинол, органічні кислоти, гіалуронова кислота, вітаміни, рослинні екстракти тощо.

І що найважливіше, бакучіол абсолютно безпечний і натуральний інгредієнт: він не має побічних ефектів і підходить всім без винятку: власницям жирної, сухої, в'янучої і чутливої ​​шкіри. Він не має вікових обмежень, не викликає проблем типу лущення і подразнення. Негативний вплив на шкірні покриви можливий лише в разі індивідуальної чутливості.


Важливо! Бакучіол має ще одніу чудову властивість, що вигідно відрізняє його від ретинолу. Ця речовина фотостабільна, не має високої чутливості до світла, і тому косметику на основі бакучіолу можна використовувати в денний час і в літній період.


Корисні властивості бакучіолу:


  1. Активізує синтез особливого гена, що відповідає за молодість шкіри, запускає активне вироблення колагену першого, третього і четвертого типів.

  2. Працює як антиоксидант, сповільнюючи окислення, бакучіол попереджає руйнування клітинних мембран і допомагає зберегти цілісність структури тканин шкірного матриксу.

  3. Лікує висипання і акне: бакучіол - практично єдина природна речовина, що має настільки виражену активність по відношенню до проявів вугрового висипу (такий сильним ефект має лише ретиноїдна кислота).

  4. Підтверджено антисептичну та протигрибкову дії, що допомагають впоратися з різними дерматологічними захворюваннями і шкірними інфекціями.

  5. Таким чином, застосування бакучіолу дозволяє домагатися наступних ефектів:

  • розгладження як дрібних, так і більш глибоких зморшок (мімічних і зумовлених віковими змінами);

  • вирівнювання рельєфу шкірних покривів;

  • освітлення пігментації, покращення кольору обличчя;

  • підвищення еластичності і тонусу шкіри;

  • позбавлення від чорних цяток і вугрів, ефективна терапія акне.


Наукові дослідження


Бакучіол включено до Європейського листа косметичних інгредієнтів в 1998 р, в лист INCI в 2009 р як інгредієнт з множинними молекулярними мішенями. Бакучіолу властива висока і різнобічна біологічна активність, зокрема антимікробна і протигрибкова.


За ступенем антимікробної дії in vitro бакучіол відносять до найбільш активних антимікробних з'єднань, виділеним з вищих рослин, за більшістю чутливих до нього штамів бактерій він наближається до широко використовуваним антимікробним хіміопрепаратів, наприклад, триклозану.


Бакучіол не має структурної схожості з ретинолом, однак відповідно до дослідження 2014 року він використовує ті ж рецептори, що і ретинол. Подібно ретинолу він активує ген, що регулює виробництво еластину і колагену I, III, IV типів. В ході випробувань було встановлено: «через 12 тижнів використання бакучіолу у пацієнтів спостерігалися значні покращення, що стосувалися ліній, зморшок, пігментації, еластичності, пружності і загального зменшення фотопошкодження без небажаних ефектів, пов'язаних зі звичайною терапією ретинолом».


Зовсім свіжі результати випробувань, опубліковані в 2019 році, показали ще більш цікавий результат. Група з 44 осіб протягом 12 тижнів використовувала засоби з ретинолом і бакучіолом. За підсумками тестування і одні, і інші показали позитивні результати, що стосувалися скорочення площі зморшок і гіперпігментації, причому за другим показником покращення відзначили 59%, що використовували бакучіол і тільки 44%, що використовували ретинол.


Крім того, є надія і для людей з проблемною шкірою, яким не підійшли традиційні ретиноїди: в дослідженні з невеликою вибіркою нанесення 1%-ого бакучіолу на уражені ділянки обійшло в ефективності нанесення 2%-ої саліцилової кислоти.


Ще одне дослідження


Chaudhuri et all. в порівняльному дослідженні бакучіолу і ретинолу (мікрочіпи ДНК) повідомили про омолоджуючий ефект, у порівнянні з ретинолом. Механізмом дії в обох випадках є регуляція гену TIG1. Експресія цього гену знижена при розацеа, раку, псоріазі, злоякісних новоутвореннях.


Виходячи з усіх досліджень, не залишиться сумнівів, що нова альтернатива ретинолу - бакучіол - це чудовий шанс для всіх омолодити шкіру і зберегти її привабливою і здоровою!


Придбати сироватку з бакучіолом в нашому магазині:


1 369 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page