top of page

Чутлива шкіра. Особливості догляду

Чутлива шкіра - це тип шкіри, схильний до підвищеної подразливості і надмірної реакції у відповідь на різні фактори (холод, вітер, спеку, водопровідну воду, нервово-психічні навантаження, недосипання, косметику і т.д.). Реакція шкіри може бути непередбачуваною: від звичайного дискомфорту і стягування, до почервоніння, лущення, появи висипань.



Поява різних реакцій означає, що епідермальний шкірний бар'єр пошкоджений, і ви отримали відповідь на подразники. Чутлива шкіра може бути як жирною, так і сухою, з висипаннями або без - це не якийсь певний тип, це стан шкіри обличчя і здатність шкіри реагувати на подразники.


Чутливість шкіри іноді плутають з алергією, це не зовсім так. Реактивність у чутливої ​​шкіри проявляється раптово і це не реакція на алергени. Але якщо ви страждаєте від алергії, то за вашою шкірою потрібно доглядати так само, як за чутливою.


Мало того, що навколо нас багато подразників, також проблему посилює неправильний догляд. Спочатку хочемо відзначити, чого власникам чутливої ​​шкіри робити не варто.



Основні помилки в догляді за чутливою шкірою


Використання скрабів. Той факт, що шкіра лущиться, не означає, що її потрібно скрабувати. Це означає, що шкірі необхідне зволоження, а замість скрабів використовуйте ензимні пілінги або ніжні пілінги з AHA-кислотами.


Застосування агресивних засобів для очищення. Агресивні засоби для вмивання ще більше руйнують епідермальний бар'єр. Обирайте м'які засоби без спиртів, сульфатів і ароматизаторів.



Умивання гарячою чи холодною водопровідною водою. Найкраще вмиватися теплою не водопровідною водою, щоб звести до мінімуму вірогідність подразнення.


Неправильний підбір косметичних засобів по догляду. Уникайте таких компонентів в складі косметики: мінеральні і синтетичні олії (вазелін, парафін, церезин, мікрокристалічний віск); синтетичні барвники та ароматизатори, ефірні олії.


Застосування в догляді великої кількості засобів. Догляд повинен бути простим і засоби повинні мати мінімум інгредієнтів. Ви не повинні використовувати більше 4 продуктів на шкірі в один ритуал. Стандартна схема виглядає так: очищення (гель / пінка / молочко) + тонік + зволоження / живлення (сироватка / бустер / крем / олія) + захист від сонця.


Тепер розберемося, що потрібно робити.

Найголовніше - визначити причину, що викликала чутливість. Усунувши її, ми побачимо, що шкіра через якийсь час повернеться до нормального стану. Кожному випадку потрібен свій індивідуальний підхід, одного рішення, на жаль, не існує. Однак, є загальні правила, дотримуючись яких, можна значно покращити зовнішній вигляд чутливої ​​шкіри, позбутися від подразнення, почервоніння, продовжити молодість.

Загальні принципи і особливості догляду за чутливою шкірою


1. Очищення. Це важливий етап догляду за чутливою шкірою - оскільки декоративний макіяж, плюс піт, плюс забруднення з атмосфери (особливо в мегаполісах) провокують подразнення, накопичення вільних радикалів, тобто, оксидативний стрес. Прибрати забруднення, не пошкодивши захисну гідроліпідну мантію - основне завдання очищення.

Отже, навіть чутливу шкіру очищуємо вранці і ввечері. При цьому необхідно вмиватися теплою водою, але не хлорованою, водопровідною, а використовувати термальну, бутильовану, джерельну або кип'ячену. Холодна і гаряча викликають додаткове подразнення. Застосовувати необхідно тільки м'які очищуючі засоби: пінки, м'які гелі, молочко, міцелярний розчин, бажано зі спеціальною позначкою "для чутливої ​​шкіри" і враховувати свій тип шкіри під час вибору засобів (суха, жирна, комбінована). Після вмивання обличчя акуратно промокнути, а не терти рушником.


2. Тонізація. Після очищення, вранці і ввечері на обличчя наноситься безспиртовий тонік, термальна вода або тонер. Застосування тоніка цілком обґрунтоване і не варто ігнорувати цей етап б'юті-рутини. Мета - завершити процес очищення, видалити залишки ПАВів, вирівняти кислотно-лужний баланс, наситити епідерміс вологою, тонізувати. Завжди стежте, щоб у складі тоніка не було спирту і великого відсотка кислот.


3. Зволоження.

Вранці після перших двох етапів (очищення і тонізації) обов'язково наноситься сироватка і легкий денний крем (для молодої шкіри, без супутніх проблем, досить одного крему). Крем повинен містити зволожуючі речовини і пом'якшувальні олії. Використовуйте некомедогенні креми без парабенів і ароматизаторів (без запаху).


Після вечірнього очищення і тоніка використовуйте зволожуючі і регенеруючі засоби, заспокійливі, що розгладжують шкіру і відновлюють епідермальний шкірний бар'єр. Вони повинні містити спеціальні інгредієнти, що забезпечують надійний захист шкіри від втрати вологи і активізують кисневий обмін, наприклад, алантоїн, пантенол, вітаміни А і Е, гіалуронову кислоту, натуральні зволожуючі фактори і антиоксиданти.

Антиоксидантний захист дуже важливий для чутливої ​​шкіри: за день накопичується велика кількість вільних радикалів і до вечора збільшується вироблення гістаміну, що провокує появу подразнень. Обирайте засоби з антиоксидантами і заспокійливими компонентами, які повернуть шкірі комфорт і відновлять її.

Для зняття відчуттів стягнутості, сухості і пощипування протягом дня слід використовувати міст або термальну воду, які зволожать, заспокоять шкіру і повернуть відчуття комфорту.


4. Захист від сонця. Чутлива шкіра особливо потребує захисту від ультрафіолетових променів, тому крем, який використовуєте вранці, повинен містити SPF із високим ступенем захисту або додатково поверх крему наноситься санскрін. Враховуйте, що санскрін із хімічними фільтрами агресивно діє на чутливу шкіру, тому обирайте крем із фізичними фільтрами в складі.


5. Маски для обличчя. Під час догляду за чутливою шкірою не застосовуйте висихаючі маски і маски-плівки. Краще віддати перевагу тканинним маскам, а також таким, що легко змиваються, поживним і зволожуючим. При використанні глиняних масок стежте щоб вони не висихали на шкірі.


6. Правильна косметика. При виборі сироватки і крему основне правило - мінімум інгредієнтів у складі, а також краще зовсім уникати таких компонентів:


  • мінеральні і синтетичні олії, вони руйнують ліпідний шар і ведуть до втрати вологи;

  • похідні вітаміну А можуть посилити чутливість до сонця і викликати сухість;

  • хімічні консерванти, синтетичні барвники, ароматизатори.


Ці інгредієнти можуть посилювати подразнення чутливої ​​шкіри, але це не означає, що вони шкідливі для інших типів шкіри. Перед застосуванням будь-якого нового б'юті-засобу проводьте тест на чутливість.


На упаковці косметичних засобів для чутливої ​​шкіри має бути зазначено "гіпоалергенний" або позначка "для чутливої ​​шкіри"


7. Декоративна косметика. Не перевантажуйте чутливу шкіру декоративною косметикою. Використовуйте для макіяжу спеціальну декоративну косметику з лікувальними властивостями і протестовану на гіпоалергенність.


8. Скраби і пілінги. Застосування скрабів і агресивних відлущуючих засобів для чутливої ​​шкіри зайве, вони механічно дратують, роблять шкіру більш тонкою і негативно впливають на стан рогового шару. Однак періодичне інтенсивне очищення для чутливої ​​шкіри цілком припустиме, але спосіб повинен бути делікатним, це може бути ензимний пілінг або ніжний пілінг з AHA-кислотами.


9. Стрес. Чутлива шкіра не переносить нервово-психічних навантажень. Будь-який стрес може тут же відобразитися на ній, причому не найкращим чином. Не рекомендується часто вживати продукти, що підвищують нервову напругу (кава, чай, спиртні напої), курити, перебувати на сонці без хорошого сонцезахисного крему.

Крім того, чутлива шкіра не любить експериментів. Намагаючись підібрати то один, то інший новий засіб, можна повністю "вивести шкіру з-під контролю". Тоді краще на деякий час взагалі відмовитися від косметики, і почекати, поки шкіра не відновиться.


10. Проблеми. Якщо у чутливої ​​шкіри є супутні проблеми (висипання, акне, лущення, зневоднення, купероз, алергія), то необхідно користуватися косметикою спеціалізованих аптечних брендів: Noreva, Bioderma, A-Derma, які призначені для догляду за чутливою шкірою і допомагають вирішити ці додаткові супутні проблеми.


11. Домашній експрес-засіб для чутливої ​​шкіри.

Одну столову ложку насіння льону залити 1/2 склянки води і поставити на парову баню на 20-30 хвилин. Процідити, а желеподібну масу, що утворилася, нанести на шкіру в кілька шарів широким пензлем або ватним спонжем. Через 20-25 хвилин змити маску теплою водою, промокнути обличчя і нанести крем. Таку маску можна застосовувати як для зняття подразнень, так і в якості профілактичного засобу.


Пишіть нам, допоможемо підібрати засоби для чутливої ​​шкіри!


Будьте молоді і красиві!



Підібрати засоби в нашому магазині:



2 827 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page