top of page

The Ordinary. Ретинол і ретиноїди - що обрати і як застосовувати

Оновлено: 24 черв. 2021 р.

Поговоримо про ретинол і ретиноїди?


Ретинол (і його похідні) - це одна з небагатьох активних речовин, яка дає видимий і стійкий омолоджуючий результат, а також допомагає чудово впоратися з акне. Ретинол неймовірно ефективні! Трансформуючись в шкірі в ретиноевую кислоту, вони проникають через клітку і за допомогою ретіноідной рецепторів і хімічних процесів активують ділянки генів і зупиняють руйнування дермального колагену. В результаті відбувається істотне епідермальний оновлення, підвищується зволоженість шкіри, зменшується вираженість тонких і середніх зморшок, стимулюється синтез власного колагену, еластину, гіалуронової кислоти і паралельно, якщо вони є, зменшуються висипання і акне.



Що таке ретинол / ретиноїди і їх дія на шкіру


Якщо коротко, то ретинол - це спиртова форма вітаміну А.

Ретиноїди - це похідні ретинолу - величезна група різних хімічних сполук.


У косметології застосовуються такі ретиноїди:

  • ефіри ретинолу (ретинил ацетат, ретинил пальмітат) майже не подразнюють, мають низьку проникність через роговий шар, обидва ефіри використовуються як антиоксиданти;

  • чистий ретинол, нестабільний інгредієнт, що застосовується для постійного використання в концентрації 0,5-2%;

  • ретинальдегід (ретиналь) активніший за ретинол у 10 разів, стабільніший до окислення, має низький подразнюючий потенціал, легко проникає в шкіру і легко перетворюється на ретиноєву кислоту (середні концентрації 0,025-0,5%);

  • третиноїн (ретиноєва кислота) вільно проходить через клітинну мембрану, тому є найефективнішим, високий подразнюючий потенціал, використовується курсами, в основному в медичних цілях.

Ретиноїди в шкірі трансформуються по ланцюжку: ефіри ретинолу -> ретинол -> ретинальдегід -> третиноїн (ретиноєва кислота). Чим більше етапів проходить ретиноїд, щоб стати третиноїном (активною формою вітаміну А), тим він м'якше працює.

Дія ретиноїдів на шкіру:

  • знижують товщину епідермісу і стимулюють його оновлення;

  • збільшують шар дерми і як результат - підвищується пружність і еластичність шкіри;

  • зменшують глибину зморшок і запобігають появі ознак старіння;

  • освітлюють пігментацію і постакне;

  • регулюють діяльність сальних залоз, знижують запальні процеси і лікують акне;

  • стимулюють синтез колагену, збільшують продукцію мукополісахаридів і глікозаміногліканів;

  • в епідермісі ретиноїди контролюють процеси регенерації і пігментації, а в дермальном шарі відновлюють міжклітинний матрикс, який з віком і від впливу УФ променів поступово деградує.


Важливі нюанси:

  • Чистий ретинол застосовується, як правило, при жирній, в'янучій і грубій шкірі, тому що ретиноєва кислота стоншує верхній шар епідермісу.

  • Якщо ви хочете використовувати ретинол, то будьте готові перетерпіти період звикання шкіри до ретинолу, під час якого з'являються лущення, почервоніння, подразнення та сухість. Зазвичай він триває близько двох-чотирьох тижнів. Поступово шкіра адаптується.

  • Якщо подразнення дуже сильне, то необхідно користуватися засобом не частіше ніж один раз на тиждень, або перейти на менш концентровану формулу.

  • Іноді сухість та лущення не припиняються і стають постійним супутниками тих, хто використовує ретинол. На жаль, є типи шкіри, які не приймають ретинол в принципі і незмінно бурхливо реагують на ретиноїди.

  • Засоби з ретинолом провокують підвищену чутливість до ультрафіолету і є висока ймовірність появи пігментації.

  • Для стабілізації ретинолу використовуються сильні консерванти, які самі по собі можуть призводити до негативних реакцій. Реальні наслідки від наявності високої дози консервантів можуть проявитися там, де їх ніхто не чекає.

  • Засоби з ретинолом рекомендують використовувати виключно ввечері.

  • Ретинол і ретиноїди після нанесення на шкіру продовжують свою роботу близько 72 годин.

  • Ефективність ретинолу більше залежить від форми, а не від його концентрації. Він може бути в маленькій концентрації, але в капсульованому вигляді і проникати досить глибоко в шкіру.

  • Ретиноїди можна поєднувати з кислотами і вітаміном С, але бажано їх розносити в часі (ранок-вечір) або витримувати проміжок 10-30 хв. між нанесенням. Однієї єдиної схеми для всіх немає, тому що багато що залежить від використовуваних засобів і чутливості шкіри.

  • Не можна використовувати вагітним і годуючим і щоб повністю убезпечити себе, краще утриматися від ретинолу за шість місяців до запланованої вагітності.


Ретинол і ретиноїди бренду The Ordinary


На сьогоднішній день у бренду The Ordinary представлено 6 косметичних продуктів, що містять ретиноїди і чистий ретинол:


  1. Retinol 0,2% in Squalane

  2. Retinol 0,5% in Squalane

  3. Retinol 1% in Squalane

  4. Granactive Retinoid 2% in Squalane

  5. Granactive Retinoid 5% in Squalane

  6. Granactive Retinoid 2% Emulsion


Перші три продукти (пункти 1, 2 і 3) це різні концентрації чистого ретинолу в сквалані.


Наступні три продукти (4, 5 і 6) це Гранактив ретиноїд - солюбілізірований гідроксіпінаколону ретіноат, похідна ретиноїдів, новий косметичний компонент. Як і ретиноєва кислота, Гранактив ретиноїду не потрібне перетворення, він безпосередньо взаємодіє з рецепторами ретиноєвої кислоти, його велика перевага полягає в тому, що він майже не викликає подразнень шкіри.


Пункт 4 і 5 сироватки, у яких Гранактив ретиноїд (Granactive Retinoid) розчинений в сквалані, вони можуть бути включені в догляд за чутливою шкірою.


Під номером 6 сироватка Granactive Retinoid 2% in Emulsion - це водна емульсія, що складається з 2% Гранактив ретиноїду і чистого ретинолу в капсулах з пролонгованою доставкою в шкіру. За консистенцією ця сироватка нагадує косметичне молочко, має приємну шовковисту текстуру жовтуватого кольору з легким трав'яним ароматом,

на шкіру лягає тонким шаром і практично відразу поглинається.


Отже, якщо у вас не чутлива шкіра, то цілком можна використовувати чистий Retinol in Squalane бренду The Ordinary. Починайте застосовувати з найменшого дозування (0,2%), щоб за можливості уникнути неприємних моментів, дозування збільшують повільно і поступово. Процес вимагає регулярності і дотримання всіх запобіжних заходів.
Якщо ваша шкіра чутлива або ви максимально хочете уникнути подразнення і лущення, то використовуйте Granactive Retinoid 2% in Squalane або Granactive Retinoid 2% Emulsion. Згодом переходьте на Granactive Retinoid 5% in Squalane.


Будьте терплячими!


Перші результати застосування ретиноїдів стають помітні через 5-8 тижнів, а повноцінний ефект можна оцінити через 3 місяці, тому запасайтесь терпінням.

Але зате ефект від впливу ретиноїдів на шкіру зберігається до 4-х місяців після припинення застосування!



Обрати сироватки з ретинолом і ретиноїдами в нашому магазині:



5 587 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page